keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Paljastuksia Jarin mediankäytöstä

Ta-daa!

Nyt on syynätty omaa mediankäyttöä, ja tulokset ovat mitä mielenkiintoisimpia: Katson Emmerdalea, surffaan netissä, luen Tolkienia ja kuuntelen musiikkia (mp3-tiedostoina koneelta ja iPodista). Olen siis tavallisuuden ylistyslaulu, keskinkertaisuuden kiitoshymni. Lol.

Yhdestä asiasta haluan kuitenkin pikkuisen paasata näin opettajankoulutukseen ja mediaan liittyen. Olen pannut merkille, että monet vanhemmat lehtorit käyttävät huomattavan paljon välituntiaikaa mp3-soitinten paheksuntaan. Napit korvilla bussissa istuminen on kuulemma jotenkin huolestuttavaa.

No, minä en suostu osallistumaan tuohon mp3:n paheksunnan hegemoniaan, vaikkas opettajana olen jonkun verran ollut ja nyt siitä oikein virallista ammattia opiskelenkin. Mp3-soitin on minulle pelastusrengas, jolla pakenen esim. bussi/junamatkojen ajanhukkaa sekä ennenkaikkea kanssamatkustajien tyhjänpäiväistä höpötystä (kännäysraportteja, ihmissuhdesotkuja, varhaisteinien häsläystä, bisnesmiesten BMW:n huoltoraportteja, ym.). Musiikki on minulle elintärkeää niin harrastuksena kuin pienenä toimittajan sivuduuninakin. Jos minä nyt sitten julmasti laitan napit korviin ja eristäydyn tästä sosiaalisesta helvetistä (= joukkoliikennevälineet) omaan mukavaan todellisuuteeni, niin teenkö minä jollekulle siinä paljonkin vahinkoa? Epäilen.

Toinen asia, josta höpötän vielä hieman ovat sanomalehdet. Ne ovat pääosin kamalan huonoja. Uutiset ovat vanhoja, tyhjänpäiväisiä ja hirmuisen huonolla suomen kielellä laadittuja. Valtakunnan ykkössanomalehtikin on viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut tasossaan rymisten alas, lähemmäs paikallislehtityylistä "ihmisläheistä" uutisointia. Tämä näyttää tarkoittavan käytännössä sitä, että lehdet pitävät lukijoitaan täysinä idiootteina, joille kirjoitetaan joko hampaattomia paikallisuutisia tai sitten olemattomia juoruja. Kuvamateriaalia kerätään julkaistavaksi yhä enemmän lukijoiden lähettämistä kännykamerakuvista. Ja palkinnoksi ahkeralle kuvaajalle annetaan leffalippuja. Surullista.

Semmosia tänään. Olkaa kilttejä lapsia. Tontut (nuo Joulupukin pikku KGB-miehet) ovat liikkeellä.

4 kommenttia:

 1. Komppaan tota mp3-soitinjuttua ihan kybällä!
  Harmittaa vaan ku itte en pysty käyttää nappikuulokkeita ilman kaikenmaailman sivuvaikutuksia. Tostahan oli muuten juttuakin, että nappikuulokkeet aiheuttaa tinnitusta skideille (ja minulle :D) Noh, pitää sitten pitää kovempaa ääntä itte :D

  VastaaPoista
 2. Joo, nappikuulokkeissa on se hauskuus, että niillä saa äkkiä kuulovaurion, jos ei pidä volumea maltillisena. Tosin, ennemmin saan kuulovaurion mp3:sta kuin vaivun koomaan kuunnellessani kanssaihmisten raportteja elämänsä tyhjänpäiväisyyksistä ;)

  VastaaPoista
 3. Tuo sanomalehtikommentti oli hyvä (mp3:sta kun en mitään ymmärrä...). Totta on, että taso on laskenut. Ja epäilen tietäväni miksi (mediakonsernissa aiemmin työssä olleena): rahahanat on vedetty pirun tiukalle. Ei ole aikaa tehdä toimittajan työtä kunnolla eli perehtyä asioihin.

  Tätä samaa se on joka paikassa... Tahti on tiivis ja mitään ei kerkiä tehdä hyvin. Surullista.

  VastaaPoista
 4. Joo, toi rahapuoli on varmaan se suurin syy sanomalehtien nykyiseen alennustilaan. Sen lisäksi, että rahahanat ovat tiukalla, lehdissä on myös tehty selvää "varman päälle" linjausta varsinkin kulttuuriuutisoinnin suhteen. Esim. Hesarin kulttuurijournalismi oli vielä vuosikymmenen alussa selvästi monipuolisempaa kuin nykyään. Isoja juttuja kirjotettiin myös marginaali-ilmiöistä (ja marginaalilukijoille). Nykyisin uutisoidaan lähinnä mainstream -kulttuuria / viihdekulttuuria.

  Toinen huolenaiheeni lehdissä on (monien) toimittajien autuas tietämättömyys suomen kielen oikeinkirjoitussäännöistä: yhdys sana virheitä on jokapaikassa ;) Sen verran kielipoliisia minussakin on, että painetussa/sähköisessä ammattimediassa tuollainen ärsyttää.

  No, kohti parempaa huomista!

  VastaaPoista