maanantai 7. syyskuuta 2009

Pedolle annettiin suu, joka puhuu suuria sanoja!

Ja katso,

Tähän on tultu. Nyt minäkin saan olla osallinen tästä verkkoa kuormittavasta aktiviteetista, jossa jaetaan oman elämän suhteellisen mielenkiinnottomia yksityiskohtia koko internetyhteisölle. No, saas nyt nähdä, ehkä tämä tämmöinen touhu voi olla ihan hauskaakin.

Vakavasti puhuen: en oikein tiedä miten suhtautua siihen, että nykyisin on niin helppo tuoda ajatuksensa kaikkien luettavaksi. Toisaalta ajatusten jakaminen on hieno asia, mutta kääntöpuolena on se, että verkossa jaetaan myös monenlaisia vähemmän moraalisia ja hataralla todellisuuspohjalla lepääviä ajatuksia. Toinen haittapuoli on se, että iso osa jaetusta informaatiosta on kertakaikkisen yhdentekevää (jopa tyhjänpäiväisempää kuin BB-talon tapahtumien "uutisointi").

Mediakriittisyys on siten yhä tärkeämpi taito. Ajatellaan vaikkapa esitelmiään väsääviä pikku yläkoululaisia. Vanhaan aikaan (en sano vanhaan hyvään aikaan, koska ei se vanhakaan aika hyvä ollut), kun minä olin koululainen, esitelmää varten haettiin olohuoneen hyllystä tietosanakirja ja kotikaupungin kirjastosta se ainoa aihetta käsittelevä teos. Näistä kopioitiin kynä sauhuten ikuisia totuuksia ja oltiin onnellisia, jos näin saatu aineisto riitti vaadittuun kymmenen minuutin suulliseen esitykseen. Ei tarvittu lähdekritiikkiä, ei medialukutaitoa. Lukutaito riitti.
Nykyisin tilanne on NIIN erilainen: Google suoltaa satoja, tuhansia tai miljoonia viitteitä, joista pitäisi kyetä valitsemaan ne, jotka ovat jollain tavoin relevantteja ja luotettavia. Ei mikään kovin helppo juttu murrosikäisille koululaisille.

En silti sano, että Internet olisi Suuri Saatana, koska se ei sitä todellakaan ole - päinvastoin, se on minulle suuri ilon ja hyödyn lähde. Mutta netin "oikea" käyttö vaatii paljon tietoa, taitoa, viitseliäisyyttä ja moraalia. Nämä eivät ole itsestäänselviä taitoja, vaan ne syntyvät vähitellen harjoituksen kautta.

Semmosta höpinää tällä erää. Eipä tuossa juuri mitään uutta varmaan ollut kenellekään, mutta tulipahan paasattua. Ei ole mitään uutta auringon alla!

7 kommenttia:

 1. Hyvin höpisty siellä takana oikealla. Vakavampaa kommenttia tulee täältä myöhemmin, kuhan nyt treenailen näitä "blokkeja" ja sen semmoisia. Tuolla on mun omani: http://eskomedia.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Mä tänne jo kerran kommentoin mukaviisaita, mutta en tiedä, onko vielä esitarkastuksessa tai jotain... :) Joka tapauksessa: hyvä alku! Rekisteröidyin heti vakilukijaksi...

  VastaaPoista
 3. Täällä eräs, joka jakaa elämänsä merkityksettömiä seikkoja kaikille, joita kiinnostaa. :D Vakavasti puhuen, kissoja käsittelevää blogiani käyvät oikeasti lukemassa monet kissaihmiset. En kyllä kaikkein henkilökohtaisimpia asioitani tänne kirjoittaisi, siinä olen vielä niin vanhanaikainen että luotan paperiseen päiväkirjaan.

  VastaaPoista
 4. On siis entistä tärkeämpää, että lapsista kasvatetaan terveen kriittisiä ja totuutta arvioimaan kykeneviä ihmisiä. Entisen "tässä on totuus, niele se" -asenteen sijaan nykyään alkaa olla ihan oikeasti pakko käyttää niitä omia aivojaan. En pidä sitä kovin huonona kehityksenä, joskin vanhoillisia totuuksiahan tällainen itsenäinen ajattelu, mielipiteiden kirjo ja kriittisyys uhkaa. -.-

  VastaaPoista
 5. Hyviä pointteja, Jari! Medialukutaito on päivän sana.

  VastaaPoista
 6. Mulla on semmonen kutina, että tällä blogilla käy kuhina ;)

  VastaaPoista
 7. Eräs tietty mies olisi tarvinnut mediakriittistä lukutaitoa meillä tänään, kun hän lukaisi netistä ruokareseptin, jossa kehotettiin laittamaan 4 ruokalusikallista pippuria kermakastikkeeseen. Pelkkä lukutaito ilman kriittisyyttä ei tosiaan enää riitä, jos haluaa säilyttää kielensä makuhermot ja perhesovun... ;)

  VastaaPoista