maanantai 12. lokakuuta 2009

Oppenheimerin visuaalisen median oppitunti

Visuaalisen median vaikuttavin yksittäinen aikaansaannos kautta aikojen on varmasti atomipommi - tai ei niinkään itse pommi, vaan sienipilvi. Kun Yhdysvaltojen Manhattan-projekti oli loppusuoralla kesällä 1945, ja atomiaseen käyttöönottohetki lähestyi, pohdittiin kuumeisesti sitä, mihin tuo tekniikan riemuvoitto pitäisi pudottaa. Asiaa pohdittiin toki puhtaan sotastrategisestikin, mutta lopullinen päätös tehtiin aika erikoisella (ja melko tylyllä) tavalla.

Atomiapommin kehittäneen Manhattan-projektin tieteellinen johtohahmo, J. Robert Oppenheimer korosti sotilasjohdolle, että pommi tekisi suurimman mahdollisen vaikutuksen, jos se pudotettaisiin kaupunkiin. Opppenheimerin mukaan pommin nostattama valtava räjähdyspilvi olisi näin psykologisesti kaikkein tehokkain. Ja niinhän siinä lopulta kävikin. Pommeja ei pudotettu taistelukentälle tai edes sotilaallisesti tärkeään kohteeseen, vaan kahteen keskikokoiseen kaupunkiin, Hiroshimaan ja Nagasakiin (ensisijainen kohde oli alunperin Kioto).

Sittemmin sienipilvet ovat aina päässeet mediaan komeasti. Kun Yhdysvallat testasi atomiasettaan Tyynellä valtamerellä Bikini-atollilla (1946-1954), koeräjäytyksiä seuraasi, filmasi ja valokuvasi satoja ammattilaisia. Iso pommi oli iso juttu. Vähemmäksi kiinnitettiin huomiota siihen, että Bikinin alkuperäisväestö siirrettiin Yhdysvaltain päätöksellä kotiatolliltaan toiselle atollille, jotta "Yhdysvaltain hallitus voisi näillä kokeilla valjastaa atomipommin suuren tuhoisan voiman koko ihmiskunnan hyväksi", kuten virallisessa lausunnossa Bikinin asukkaille kerrottiin. Aikamoista mediapeliä, sanoisin.

Mielenkiintoista on myös se, mitä kautta olen kerännyt tämän blogitekstini tiedot. Ne ovat peräisin kahdesta dokumentaariseen materiaaliin perustuvasta oopperasta. Säveltäjä John Adams (1947-) toi Oppenheimerin ja New Mexicon autiomaan atomipommin koeräjäytyksen näyttämölle oopperassaan Doctor Atomic (2005), kun taas säveltäjä Steve Reich (1936-) ja videotaiteilija Beryl Korot (1948-) käsittelivät Bikini-atollin ydinkokeita video-oopperassaan Three Tales (1998-2002). Molemmat oopperat löytyvät DVD:llä. Kannattaa katsoa ja kuunnella ja käyttää vaikka opetuksessa.

Tässä vielä videoklippi Doctor Atomic -oopperan 1. näytöksen lopusta:
http://www.youtube.com/watch?v=Yq6uI-IRa9A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti